Educatia copilului incepe din prima zi de dupa nastere. Fiecare copil se naste cu o zestre genetica, dar si cu una psihica ce se remarca din felul in care isi manifesta placerile si neplacerile. Limbajul lui este limitat si nu stie sa-si stapaneasca emotiile, aratandu-ne deschis tot ce simte.
Prin educatie i se formeaza personalitatea definita de manualele de psihologie ca fiind combinatia, unica pentru fiecare dintre oameni, a componentelor temperament, caracter, aptitudini. Psihosociologul de la Desprecopii va vorbeste pe larg despre a fi, a deveni, a da si a primi.
Felul de a fi - vesel, suparacios, vioi, domol si asa mai departe tradeaza firea sau temperamentul care este un dat, copilul nascandu-se cu anumite trasaturi psihice. Acestea nu pot fi schimbate dar, daca ele sunt accentuate alunecand spre extreme, se pot ameliora prin educatie. De exemplu, daca copilul este timid, se intrevede riscul ca el sa piarda sansele pe parcursul vietii, din lipsa curajului de a actiona.Va trebui sa invete comportamentul potrivit pentru a reusi. Va fi invatat ce sa faca si cum sa faca, va fi stimulat sa incerce din nou, pana cand va reusi si pana cand se va simti in largul lui realizand acea activitate.
Laudarea reusitei, chiar cu un simplu bravo , ii va consolida increderea in sine. Pentru copilul incapatanat, sau cu alte manifestari negative, ce impiedica buna comunicare si obtinerea de rezultate optime, educatia va fi in sensul inhibarii atitudinii respective. I se va spune ce comportament se asteapta de la el, i se va repeta, va exersa, va fi mustrat, pana cand va adopta comportamentul dezirabil ce va deveni obisnuinta.
Copilul si A deveni.
Prin slefuirea trasaturilor native, educatia are scopul de a armoniza gandul, cuvantul si fapta copilului. In conditii ideale, educatia poate crea un om cu caracter care spune ce gandeste si face ceea ce spune ca face. O educatie negativa, antisociala - poate prin contactul cu un anturaj neadecvat - genereaza lipsa de caracter a omului care una gandeste, una zice si alta face. Atentie insa la puterea pe care o are exemplul personal. Pentru ca la inceput copiii invata prin imitatie, este foarte important ca cei ce fac educatie sa se poarte asa cum pretind de la cei mici.
Copilul si A da si a primi.
Temperamentul si caracterul dau date despre cum suntem cu adevarat si care ne este imaginea publica (sau cum ne vad cei din jurul nostru). Dar ce oferim si ce primim pentru a intra in relatie unii cu ceilalti, cu societatea in care traim? Aceasta legatura a da si a primi este realizata in mod ideal de aptitudini. Spun in mod ideal pentru ca o parte din cei ce fac educatie indruma copilul sa-si urmeze vocatia, o alta parte insa alege alte criterii de indrumare, de exemplu cerintele pietei muncii, activitatile cotate ca fiind furnizoare ale unui standard de viata mai ridicat decat pare a se putea atinge prin vocatia copilului respectiv.
sursa:desprecopii.com